Informed customers always save money by reading ipage hosting review and looking around for web hosting.

Oul si ale lui

PDF Print E-mail

 

In joia mare Dana Marinescu deschide o expozitie dedicată ouălor.
Ce poate să fie mai esentă decât oul care este practic esenta vieții. Dana Marinescu găsește în ou, cu spiritul său alert, cu voiosia sa copilărească, cu acest inefabil dar al jocului, găseste aproape toate aspectele vietii, normal, de la esentă, de la acel început, de la oul dogmatic la tot ceea ce ne înconjoară si tot ceea ce poate să ne producă buna dispozitie, zâmbetul, chiar ilaritatea.
Dana Marinescu, o înveterată a acestui joc copilaresc în lumea celor mari, care reuseste să găsească întotdeauna acel  je ne sais quoi spre a da viată unui obiect neînsufletit, care din cravate poate să facă două fiinte înaripate ce sugerează amorul etern, care din metal poate să facă o inimă vibrândă sau niste păsări care se îndreaptă spre cuiburile lor spre a depune ouăle, de data aceasta, găsindu-si ca punct de pornire o găoace, reuseste să  facă variatiuni pe aceeasi temă dar într-un stil mare. Remarcati că este o expozitie eminamente de ouă si nu sunt ouă incondeiate, ci sunt ouă gândite, sau încondeiate cu gândul si cu gândirea (privirea?) Danei Marinescu.
Este vorba de o călătorie prin spiritul obiectului si prin spiritualitatea creatoare, care ne duce într-o lume mirifică a acestui joc de copii spre lumea oamenilor mari, exact cum spunea odată Baudelaire, artistul copil si om de lume. Iată cum Dana Marinescu reuseste să ne capaciteze interesul, să ne capaciteze plăcerea de a parcurge această poveste prin obiectelele sale mirabile ce le aruncă asa, ca o Pomonă, din cornul abundenței…
Dana Marinescu este o povestitoare, o naratoare de mare clasă, care, să spunem, alături de un Lewis Caroll, reuseste să aducă într-o contemporaneitate prea plictisită de ceea ce vede în jur, culoarea unei bogătii interioare deosebite. Prin titlurile pe care le-a ales, prin formele pe care le-a adăugat esentei ou, ea ne poartă în acest univers de poveste si ne propune nouă să continuăm naratiunea, s-o întelegem după traiectul său, dar si să facem adăugirile necesare. Chiar a anuntat: una dintre lucrări îsi asteaptă numele de la Domniile voastre. Foarte frumos, si sigur că această intitulare pe care Dumneavoastră o veti găsi cea mai potrivită acelui exponat, sunt convins că Dana Marinescu va broda în continuare si ne va aduce lucrări minunate în expoziții de mare respiratie.
Oul, nu?, pentru Paste se încondeiază. La Dana Marinescu se crosetează: este o piesă care se numeste La crosetat ouă. Are ouă de făcut cadou bineînteles, sau, aviz amatorilor: ouăle pentru sponsori, mai dichisite, mai elegante, cu pietricele semipretioase si ouăle pentru mass media. Mass media să fie atentă pentru că ouăle sunt si în formă de grenadă si s-ar putea să explodeze.
Ne mai purtăm pasii prin această poveste minunată la ouăle care decorează o propunere de rochie, o rochie fastuoasă, sau găsim L’annonciation, nu?, oul – originea, nasterea si, după aceea, mântuirea. Ne poartă si în prozaismul vietii cotidiene: un robinet în care un ready-made este adaptat acestei chintesente a existentei, a oului, spre a scoate un obiect plin de amuzament.
Suntem amândoi plasati lângă Lebăda cu oul de aur. Povestea cine este mai înainte, oul sau găina, iată că aici se vede foarte clar. După aceea, în Caruselul înaripat, o lucrare plină de voiosie si de delicatete. Cel ce nu stă pe gânduri, trimitere foarte clară la Gânditorul de la Hamangia, care el însusi este un personaj enigmatic si un fel de erou civilizator pentru locurile acestea, care stă pe gânduri…La ce gândeste greu de zis dar oul Danei Marinescu este o bază pentru acest nou gânditor care stă pe ou. L-a produs el, este produsul oului? iată niste întrebări pe care le putem găsi întotdeauna pline de amuzament… Să nu mai vorbim că există și Guliver în țara piticilor și tot atâtea povești pe care un spirit ludic, eminamente ludic ca al Danei Marinescu reuseste să ni le propună astăzi în fata Dumneavoastră, cu generozitatea spiritului său plin de căldură, de candoare și de copilărie.
Vă multumesc pentru  atentie si declar expoziția deschisă.

Adrian Silvan Ionescu- vernisaj
foto by: Nicolae Ghitza Teodorescu

 
free pokerfree poker